keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Äidinkieli ja hoitotyö kohtasivat oikeasti hyvällä menestyksellä

Tänään aamupäivällä Perustason ensihoidon koulutuskokeiluryhmän tunneilla kokeiltiin hieman erilaista tiimiopettajuutta. Iskimme yhteen hoitoyön ja äidinkielen näkökulmia. Nopeatempoisten simulaatioharjoitusten pääteemana oli hoitotilanteen johtajuus ja johtajuuden tukeminen. Kaksi opettajista toi harjoitukseen hoitotyön näkökulmaa ja yhdellä rastilla tarkastelukulmaksi tulikin äidinkieli. 

Näin jälkeenpäin ajatellen voikin kysyä, että onko äidinkieli jotenkin oma irtonainen aine/aihe koulussa? Oikeastaan onko joku aine/aihe irtonainen juttu ammattiinkasvamisessa sekä ammattilaisuudessa? Ettei vaan kaikki liittyisi sitten todellisessa elämässä toisiinsa ja nimen omaan siihen hoitotyöhön?

Alla on kuvakaappaus taitopajatyyppisen simulaatioharjoituksen suunnitelmasta. Harjoiteltavia asioita oli neljä (kaatuminen, tajuton, vatsakipu ja surullinen mieli). Jokaisessa tilanteessa hoitotilanteen johtaja otti yhteyttä "ensihoidon kenttäjohtajaan". Kyseinen konsultaatio aiheutti aina jotain tilanteeseen vaikuttavaa. Harjoituksen jälkeen käytiin oppimiskeskustelut arviointilomakkeen ja opettajan avulla.


Muokkaus 24.3.2016. Rastiin 4 tavoitteisiin kuuluvat tietysti myös "katsekontakti, nimen käyttö ja aktiivinen kuuntelu".
Harjoituksessa päästiin hienosti kiinni juuri oikeisiin asioihin. Onnistuttiin tunnistamaan omaa osaamista ja kehitettäviä asioita. Monessa oppimiskeskustelussa oltiin johtajuuden ja johtajuuden tukemisen näkökulmasta hyvin syvällisellä ymmärtämyksen tasolla. Keskustelijat kykenivät yksilöimään johtamista helpottavia, rajoittavia ja jopa harhaanjohtavia yksityiskohtia. Yhdellä rastilla keskityttiin erityisesti kommunikaatioon liittyviin erilaisiin näkökulmiin. Keskusteluissa opiskeljoilta nousi isona merkityksenä tämä oppimistapa. Nimittäin jokainen ehti kokeilla potilaan/asiakkaan roolia. Siinä pääsi kommunikoimaan hieman erilaisesta näkökulmasta.

Tämä olkoon alkusoittoa yhteisestä sopan keittämisestä. Puhutaankohan seuraavalla harjoituskerralla yhdellä rastilla englantia, toisella ruotsia ja kolmannella näkökulmana on psykologia, vaikka varsinaiset tilanteet ovatkin ensihoittilanteita?


-opePasi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...