lauantai 12. marraskuuta 2016

Onko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri hyvä yhteistyökumppani?

Koulutuskeskus SEDU:n perustason ensihoidon osaamisalan kokeilussa on useita erilaisia yhteistyökumppaneita. Yksi merkittävä kumppani on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Miksi? Mitä me ajatellaan heistä?















Opetushallitus velvoittaa järjestämisluvan saaneita oppilaitoksia tekemään yhteistyötä mm. ammattikorkeakoulun kanssa, jossa on ensihoitaja AMK koulutusta. Tämän velvoitteen täytämme Tampereen AMK:n kanssa. Lisäksi on velvoite tehdä yhteistyötä myös "oman" sairaanhoitopiirin kanssa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on meidän oma sairaanhoitopiiri. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa alueelleen itse ensihoitopalvelun (=ambulanssi). Seinäjoen keskussairaalassa on Y-talossa 24h päivystyspoliklinikka ja luonnollisesti SEKS:ssa on kokeilun näkökulmasta katsoen niitä tärkeitä osastoja ja poliklinikkoja (mm. akuutti-, sydänvalvonta-, leikkaus-, anestesia-, teho- ja patologianosasto sekä kirurgian poliklinikka).

Yhteistyö EPSHP kanssa on kokeilun elinkaaren aikana kasvanut ja tiivistynyt. Ennen kokeilua yhteistyö ensihoidon näkökulmasta oli lähinnä työssäoppimiseen liittyvää yhteistyötä. Meiltä ohjailtiin opiskelijoita työssäoppimaan ambulansseihin, päivystyspoliklinikalle ja erilaisille osastoille. EPSHP puolestaan ohjaili ja arvioi opiskelijoita.

Nyt ensihoitotiimin opettajilla on vahva tunne, että me olemme mukana ihan uudella tasolla yhteistyössä. Yhteistyö lähti kokeiluprojektissamme käyntiin järjestämislupahakemusvaiheessa. SEDU:n kokeilujen ohjausryhmässä on alusta alkaen ollut mukana ensihoidon lääkäri. Kokeilujen molemmat ryhmät alkavat olemaan hyvin lähellä osaamisalavaihetta. Tästä ja muistakin ulkoisista syistä johtuen olemme rakentaneet yhteistyörintamalle ihan uutta muotoa.

Yksi uusi yhteistyötapa on tiedon liikuttaminen koulun ja työelämän välillä oikeasti, aidosti ja ilman raja-aitoja. Olemme ottaneet käytännöksi neljännesvuosittain kokoontua yhteisen pöydän ääreen SEDU, SeAMK ja EPSHP ensihoito/akuuttihoito henkilöiden kesken. Lisäksi parhaillaan viilaamme jatkuvan tiedon siirtymisen varmistamiseen toteuttamistapaa (tässä on haastetta, koska olemme eri organisaatioita).

Jatkossa opettajille mahdollistuu aikaisempaa paremmin ohjailla oppimista Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin käytäntöihin. Toisaalta opettajat tuovat muista sairaanhoitopiireistä tms. yhteistyöverkostoista ideoita opiskelijoille erilaisten toteutustapojen muodossa ja näitä ideoita jaetaan EPSHP suuntaan. Aikaisemmin SEDU:n ensihoidon opetuksessa opettajien tahtotila oli yrittää kopioida oman sairaanhoitopiirin hoitotyömalleja. Nyt ajatusta on viilattu siten, että otamme rohkeastu mukaan myös muita vaihtoehtoisia malleja. Tämä palvelee opiskelijoita oman ajattelun kasvamiseen ja asioiden analysointiin. Toisaalta he kasvavat sietämään erilaisia toimintaohjeita. He ovat valmiimpia.

Se otsikon kysymykseen vastaus: "On".

-opePasi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...