perjantai 6. toukokuuta 2016

Yllätysjuhlat koululla

Keskiviikkona 4.5.2016 Koulutuskeskus SEDU:n Koskenalantien opetusyksikössä Seinäjoella PEKKO opiskelijat lähtivät opintokäynnille turvakengät jalassa, mutta kuinkas sitten kävikään...

Ensihoitajan perusominaisuus on sietää epätietoisuutta ja kyetä toimimaan järkevästi yllättävissä tilanteissa. Muutamaa päivää ennen keskiviikkoa opiskelijoille kerrottiin keskiviikon opintokäynnistä. Kohdetta toki ei kerrottu. H-hetken lähestyessä hieman oli havaittavissa kutinaa ja yksi veikkauksista oli Taitaja2016 kilpailujen rakennustöissä avustaminen. Ryhmä lähti opettajan johdolla "opintokäynnille".

Matka suuntautuikin koulun sisällä sivummalla olevaan pieneen auditorioon. Auditorioon saavuttaessa opiskelijat käteltiin punaiseen ensihoitajan suoja-asuun sonnustautuneiden ensihoitotiimin opettajien toimesta.


PEKKO-ryhmän saapuminen
Juhlatilaisuuteen oli jo valmiiksi saapuneena tärkeimpien yhteistyökumppaneidemme edustajat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä sekä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta. Lisäksi läsnä oli tietysti opetusyksikkömme koulutuspäällikkö sekä ryhmää opettaneita opettajia. Kuvaamisen hoiti salaisen tehtäväksiannon valtuuttamana Koskenalantien opetusyksikön Digi-tutor Roosa.


Juhlavieraat
Yllätysjuhlan aihe oli hyvin yksinkertainen. Me juhlimme PEKKO ryhmän osaamisalavaiheen alkua. Opiskelijat ovat odottaneet pitkään ensihoitajan punaista suoja-asua. Ensihoitotiimin tahtotilana on, että tämä suoja-asu tulee ansaita. Opiskelijat ovat koko kevään todistelleet erilaisilla näytöilla omaa ammattiin kasvamisen vaihetta. Ensihoitotiimi kokee suoja-asun kuuluvan kiinteästi opinnoissa osaamisalavaiheeseen. Virallisesti ei osaamisalavaihe vielä alkanut, mutta nyt ollaan jo tehty poikkeuksellisen vaativia suorituksia. Osallistuimme hiljattain vaativaan potilasrooliin isossa onnettomuusharjoituksessa (lentokone) antaen siitä rakentavaa palautetta. Seuraava haaste on olla toteuttamassa ensiapuvalmiutta sekä koulutuskokeilujen esittelyä 40000 vierailijan tapahtumassa TAITAJA2016 ammattitaidon SM-kilpailussa. Taitaja2016 kilpailut ovat 10.-12.5.2016 Seinäjoella.


Tilaisuudessa julkaistiin ensin ensihoitotiimin toimesta SEDU:n sosiaali- ja terveysalan merkki. Merkki luovutettiin SEDU:n lähihoitajakoulutuksen käyttöön opetusyksiköstä ja osaamisalasta riippumatta lähihoitajien eettisiä ohjeita ja SEDU:n arvoja kunnioittaenTilaisuudessa ensihoidon lehtori opePasi kuvaili merkin symboliikkaa.

SEDU:n sosiaali- ja terveysalan merkki (kuva: Kati Ojaniemi)
Sitten oli vuorossa kaaaaaauan odotettu hetki. opePasi oli jo juhlapuheessaan kertonut painavia sanoja ensihoitotyön vaativuudesta ja vastuullisuudesta. Lisäksi opiskelijoita muistutettiin ensihoitajan asun näkyvyydestä. Kaikki hyvä ja paha huomataa aina sekä havaintojen kautta luodaan mielikuva koko ammattikunnasta.



Aakkosjärjestykseen viikatut suoja-asut luovutettiin taputusten kera yksitellen tuleville ensihoidon taitajille. Ihan jokaisen opiskelija kohdalla oli luovutushetkellä havaittavissa ammattilaisuuden elkeitä ja vastuunkantamisen asennetta. Tuli melkein tunne, että opiskelijat venyivät sentin ja selkä suoristui.


Juhlassa käyttöönotettiin virallisesti Koulutuskeskus SEDU:n Koskenalantien yksikön opetuskäyttöön oma koulutusambulanssi ZE331. Luonnollisesti juuri tarroitettu koulutusambulanssi kantaa arvokkaasti SEDU:n sosiaali- ja terveysalan merkkiä ovissaan.


Koulutusambulanssin yksikkötunnus muodostuu lintuperspektiivistä katsellen merkeistä EZE331. Merkkien logiikka on:

E = ensihoito (ainoastaan katossa)
Z = oppilaitos
E = terveysalan oppilaitos (P=poliisi ja R=pelastusala)
3 = Tampereen erityisvastuualue (tämän logiikan päätimme ottaa käyttöön)
3 = perustasoinen yksikkö
1 = em. alueen ko. tason ensimmäinen yksikkö

Olisiko sama puhekielellä jotenkin näin: Tampereen erityisvastuualueen ensimmäinen perustasoinen terveydenhuollon koulutusambulanssi?



Juhlan lopuksi kutsuvieraat tutustuivat Koskenalantie SIMLAB simulaatioympäristöön. Käytössämme oleva Gaumardin potilassimulaattori on kovastikin tuttu kaveri ensihoitopäällikölle. Ensihoitokeskuksen simulaatiokeskuksessa asustelee simulaattorimme serkku. 

Pelastuslaitoksen kanssa olemme aloittelemassa tiiviimpää koulutuksellista yhteistyötä. Tähän yhteistyöhön sisältyy vastavuoroisesti pelastajien ensivastetoimitaa tukevan koulutuksen toteuttaminen simulaatioympäristössämme.


Luonnollisesti juhlahetki pitää aina päättää yhteiseen kuvaan. Kuvaan mahtuivat opiskelijat, juhlavieraat, opettajat, koulutusambulanssi ja SEDU:n sosiaali- ja terveysalan merkki.


PEKKO-ryhmään, opettajiin, merkkiin ja ZE331:seen pääsee tutustumaan helposti 10.-12.5.2016 Areenan pihassa D-oven edessä. Tervetuloa.



-opePasi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...