torstai 21. syyskuuta 2017

MIKÄ VAIHE KOKEILUSSA?

Alkuviikosta perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun toimijat tapasivat kokeilun merkeissä ehkä viimeisen kerran kasvokkain yhtenäisenä joukkona. Kokeiluun osallistuneiden oppilaitosten tehtävän painotus muuttuu hieman informaation jakamisen ja mahdollisesti mentoroinnin suuntaan. Hyvä laitetaan kiertämään koko valtakuntaan.

Kahden päivän verkostotapaaminen alkoi tästä
Alkuviikosta (maanantai ja tiistai) kaikki kuusi oppilaitosta suuntasivat Ouluun keskustelemaan perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun etenemisestä, tuloksista ja tulevaisuudesta. Paikalla oli oppilaitosten edustajien lisäksi kokeiluja koordinoivat henkilöt sekä Opetushallituksen edustajia. Työelämän tuulahduksen päiviin toi kokeilusta keväällä valmistunut ja työllistynyt perustason ensihoitaja.

Kaikkien ammatillisten perustutkintojen uudet tutkinnon perusteet julkaistaneen loppuvuodesta 2017. SOTE -alalle tulee hyvin todennäköisesti perustutkintoon kaksi erilaista kouluttautumisvaihtoehtoa - lähihoitaja ja perustason ensihoitaja. Perustason ensihoidon osaamisalan valinneet merkitään valmistumishetkellä Valviran rekisteriin lähihoitajaksi. Tutkintonimike heillä tullee olemaan perustason ensihoitaja. Uudet tutkinnon perusteet otetaan käyttöön 8/2018. Haku syksyn koulutuksiin toteutetaan keväällä 2018. Kokeilusta on siis saatu väliarviointien kautta niin vahvaa näyttöä, että uudet tutkinnon perusteet otetaan käyttöön perustason ensihoitoon.

Kuluva syksy on merkityksellinen perustason ensihoidon osaamisalan koulutusta toteuttavien oppilaitosten tulevaisuudelle. Kaikki ammatillisen peruskoulutuksen järjestämisluvat ovat parhaillaan haettavissa Opetushallituksesta. Koulutuskeskus Sedu on luonnollisesti hakemassa järjestämislupaa tähän perustutkintoon useiden muiden perustutkintojen ohella.

Jatkossa kokeiluun osallistuvat oppilaitokset saattavat ns. kokeiluryhmät valmistumiseen saakka suunnitelmien mukaisesti. Kokeiluun osallistuneiden oppilaitosten merkitys ja tehtävä laajenevat keväällä 2018. Tällöin toteutetaan alueellisia info-päiviä oppilaitoksille, joissa kokeilua ei ollut. Alueinfopäivien paikkakunnat ovat Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Seinäjoki ja Helsinki. Kokeiluun osallistuneet oppilaitokset jakavat kokeilun tuloksia ja kokemuksia uusille perustason ensihoidon osaamisalan oppilaitoksille.

Paikallisesti Koulutuskeskus Sedussa puurtaminen ei lopu. Nyt mietitään toteutusta kokeiluryhmien loppuvaiheeseen sijoittuvasta viranomaisyhteistyössä toimimisen -valinnaisesta tutkinnonosasta. Mitä, missä, miten, kuinka... Lisäksi olemme käynnistelemässä laajaa työelämäyhteistyötä opiskelijavastaavien kanssa. Tarkoituksena on ottaa uunituoreet tutkinnon perusteet käsittelyyn ja miettiä yhdessä isolla joukolla toteutusta ja etenemisen ajoitusta koko kolmen vuoden koulutukselle. Tätä ideointia sitten hyödynnetään 8/2018 alkavissa ryhmissä.

- opePasi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...