tiistai 12. joulukuuta 2017

Onko ilmassa lopun alkua?

Sedun kokeiluryhmistä ensimmäiset opiskelijat avaavat pian työelämän oven.
Ilmassa on ehkä lopun alkua - vai onko? Tai ainakin uusia ovia ollaan avaamassa. Se mitä uusien ovien takana on, ei ole kenenkään tiedossa. Vahvoja epäilyjä tulevasta toki on meilläkin. Pian julkistetaan uudet tutkinnon perusteet ja uusia tutkintonimikkeitä julkistetaan.

Meillä Sedussa on positiivinen mieli ja innolla odotetaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. (Lisäys: 12.12.2017 klo 21:06. Ihan varmuuden vuoksi pieni lisäys. Tätä muutosta työelämä on tahtonut, tätä muutosta kokeilussa on testattu ja nyt muutos tapahtuu - hyvään suuntaan. Nyt lähdetään luopumaan ensihoidon osaamisalasta ja tilalle tulee perustason ensihoidon osaamisala. Tästä eteenpäin saadaan työelämään uudistunut ja nykyaikainen perustasoinen ensihoidon ammattilaispoppoo. Jes.)

Perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun järjestämislupa on voimassa 2019 vuoden loppuun saakka. Kuuden oppilaitoksen toteuttama kokeilu on selkeästi siirtynyt askeleen lähemmäksi kokeilun loppua. Uusia kokeiluryhmiä ei enää oteta sisään opintoihin sillä ajatuksella, että ne etenisivät opinnoissa kokeilun omilla toteuttamissuunnitelmilla loppuun saakka. Intoa piisaa kuitenkin jokaisessa oppilaitoksessa. Kokeilut aloitettiin innolla ja kokeilu tykitetään innolla ihan viimeiseen päivään saakka.

20.2. - 13.3.2018 toteutetaan kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen  www.opintopolku.fi osoitteen kautta. Parhaillaan sinne viimeistellään koulutustarjontaa. Palveluun on avattu DEMO-ympäristö, jossa voi hakupalvelua testata ja opintoihin hakemista harjoitella. 

Ja nyt se sitten odotettu uudistus tapahtuu. Ihka ensimmäistä kertaa hakuun tulevat uusien tutkinnon perusteiden mukaiset ammatilliset koulutukset. Uutena mahdollisuutena on Perustason ensihoidon osaamisala. Se on yksi vaihtoehto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa.

Sedussa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa on hakijoiden tehtävä valinta lähihoitaja (peruskoulu), lähihoitaja (lukio) ja perustason ensihoitaja (peruskoulu) vaihtoehtojen väliltä. On tärkeää tiedostaa, että lähihoitajakoulutuksessa ei jatkossa ole valittavana ensihoidon osaamisalaa. Perustason ensihoidon osaamisala on omassa ryhmässä opintojen alusta alkaen. Heidän tutkintonimike on perustason ensihoitaja ja heidät merkitään Valviran rekisteriin lähihoitajana. Siten he voivat toimia myös lähihoitajan tehtävissä (poislukien lasten ja nuorten kasvatustehtävät).

Joulukuussa 2017 valmistuvat ensimmäiset Perustason ensihoitajat Seinäjoella Sedun Koskenalantien opetusyksiköstä. Heidän opintonsa alkoivat elokuussa vuonna 2015. Kyseessä siis historiallinen hetki.

Olisiko ilmassa lopun alkua myös SOME näkökulmasta. Hiljalleen someiluamme aletaan siirtämään @seduensihoito tilien suuntaan. Meidät löytää sillä nimellä Instagramista ja SnapChatista. Kokeilun FB sivusto pysyy ehkä loppuun saakka kokeilun sivustona ja sitten arkistoituu kokeilun päätyttyä. FB intoa puretaan sitten jatkossa Sedun SOTE-alan SOME-kanaviin. Koskenalantien FB tili kokee ehkä kohtuullisen pian uudelleensyntymisen toisella nimellä.

Summa summarum: Mikään ei lopu - #sedurules.

Tekstiä muutettu 12.12.2017 klo 21:06.


-opePasi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...