sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Viikko ilman koululuokkaa ja pulpettia

Elokuussa 2016 alkaneella PEKKO -ryhmällä on takana hieman erilainen viikko. Viikon tarkoituksena oli kokeilla siipien kantavuutta opetettujen hoito- yms. taitojen osalta sekä erityisesti haettiin motivaatiota ja tarttumapintaa koululla tapahtuvaan oppimiseen. Yhtenä päivänä valloitettiin kaksi päiväkotia ja neljänä päivänä valloitettiin kaksi palvelukeskustyyppistä terveydenhuollon yksikköä. Kyseessä oli yhden viikon hoitotyön orientoiva työssäoppiminen kesken teoriaopintojen.

Hoitotyön orientoivaan työssäoppimiseen valmistautuminen alkoi edellisillä viikoilla. Erityistä valmistautumista tarvittiin päiväkotiin suuntautuvaan tenavatarkastukseen. Opiskelijat suunnittelivat annettujen reunaehtojen mukaisesti päiväkotilapsille tenavatarkastuksen ja toimintatuokion. Opiskelijoiden jeesiapuna olivat hoitotyön ja kasvatustyön opettajat.
Valmisteluvaiheessa simuloimme tenavatarkastustilanteen ja varmistimme suunnitelmamme toimivuuden.

Kaiken suunnittelun lähtökohta oli edetä kaikessa toiminnassa kohderyhmän ikä ja määrä huomioiden. Toimintatuokoita toteutettiin hieman erilaisia eri ryhmille molemmissa päiväkodeissa. 

Jostain kummasta syystä PEKKO -ryhmän punainen suoja-asu sulautui erinomaisesti päiväkotien värientäyteiseen maailmaan. :)

Tenavatarkastuksen kanssa samaan aikaiseksi oheispuuhasteluksi ideoitiin meidän ikioman paperinukkeambulanssin maalaamisen ja askartelun. 

Voi sitä luovuuden värikirjoa. Jokaisen ikioma paperinen koulutusambulanssi ZE331 sai aivan uniikkeja värejä.


Varsineisen tenavatarkastuksen idea oli saada kokemusta lapsen käsittelystä "hoidolllisessa" tilanteessa. Joillakin lapisilla saattaa olla hieman jännitystä mukana ja nyt jokainen PEKKO -opiskelija pääsi yksilönä harjaannuttamaan taitoja lapsen kohtaamisessa.



Tenavatarkastuksessa lapsilta mitattiin ja havainnoitiin mm. hengityksen taajuutta/laatua, sydämen rytmiä/taajuutta sekä ihon lämpöä/kosteutta, happisaturaatiota.

Luonnollisesti tenavatarkastuksen tulokset kirjattiin lapsille luovutettavaan tenavatarkastuskorttiin. Jokainen sai reippaudesta tarran ja 10 pistettä.

Päivä opetti PEKKO -opiskelijoille paljon lapsen kohtaamiseen ja tutkimiseen sekä havainnointiin liittyviä asioita.

Jotenkin olimme aistivinamme, että varsinaiset päivän päätähdet olivat myös innoissaan erilaisesta päivästä. Ehkä tarinaa riitti kotiinkin kerrottavaksi. Lasten joukkoon mahtuu aina niitä, jotka ilmoittavat vierailumme aikana haluavansa ambulanssiin töihin. Hyvä niin. Siten on myös meidänkin tulevaisuus turvattuna.

Perinteitä kunnioittaen reissuun lähdettyämme käytetään tilaisuudet hyödyksi.

Piipahdimme Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen paikalliselle paloasemalle tutustumaan pelastuslaitoksen toimintaan, kalustoon, henkilöstöön sekä liukutankoon. Pelastuslaitoksen henkilöstö ovat niitä melkeinpä jokapäiväisiä yhteistyöviranomaisia ensihoitopalvelun tehtävissä. Olisikohan poliisi seuraava viranomaisyhteistyökohde?

Mitäs muuta viikon aikana?
Viikon neljä muuta päivää vietimme hoitotyön yms. taitojen treenaamisen merkeissä kahdessa terveydenhuollon palveluyksikössä. Tämän orientoivan hoitotyön orientoivan työssäoppimisen tarkoituksena oli piipahtaa jo "hieman etukäteen" kokeilemaan siipien kantavuutta. Opettajien kiertäessä opiskelijoiden luona kuulimme jo monenlaisia oppimiskokemuksia. Yksiköiden luonne on perushoidollinen ja sehän sopi oikein meidän tavoitteisiin.

Perushoidollisten töiden ohessa PEKKO -opiskelijat kykenivät kaikessa hiljaisuudessa treenaamaan useasti toistaen erilaisten ihmisten kohtaamista ja ensiarviota peruselintoimintojen osalta. Lukematon määrä hengityksn, verenkierron ja tajunnan arviointia toteutettiin viikon aikana.

Viikko oli siis kokonaisuudessa sellainen ensihoitajan peruskivijalan muovaamisen viikko. Erilaisia ihmisiä kohdattiin ja heidän peruselintoimintoja arvioitiin. Oppimisen motivaatiota sekä oppimista helpottavan tarttumapinnan määrää kasvatettiin. Parasta oli, että me saatiin olla tekemisissä oikeiden ihmisten kanssa.

-opePasi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

THE END

1.9.2018 Saku syyskisojen ensiapupäivystys kokeiluryhmän ja uuden ryhmän toimesta Tämä on viimeinen blogikirjoitus tähän Seinäjoen koul...